Omega-3 er en familie av flerumettede fettsyrer som er avgjørende for kroppens funksjoner og helse. De tre viktigste typene omega-3-fettsyrer inkluderer docosapentansyre (DPA), eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA). Disse fettsyrene finnes hovedsakelig i fete fiskeslag som laks, sardiner og makrell, samt i alger, valnøtter og chiafrø.
Omega-3-fettsyrer spiller en vesentlig rolle i opprettholdelsen av hjerte- og karsystemet, hjernens funksjon, synet og betennelsesresponsen i kroppen. De er også knyttet til redusert risiko for visse kroniske sykdommer som hjerte- og karsykdommer. Ettersom kroppen ikke produserer omega-3-fettsyrer selv, er det viktig å inkludere dem i kostholdet gjennom matkilder eller tilskudd for å sikre tilstrekkelig inntak for optimal helse. Omega-3-fettsyrer er derfor anerkjent som viktige komponenter i et balansert kosthold.