Hva gjør vitamin D?

D-vitamin, eller for mange kjent som solskinnsvitaminet, er et fettløselig vitamin som lages i kroppen når sollyset treffer huden. Det at det er fettløselig betyr blant annet at overskuddet lagres i kroppen. Vitaminet bidrar også til opptaket av kalsium, magnesium og fosfor.

Daglig inntak av vitamin D er essensielt, spesielt i land som Norge med begrenset sollys. Mange voksne har lave nivå av vitamin D i kosten og kroppen, noe som kan påvirke benhelse, muskulatur, immunforsvar, og føre til tretthet. 

Hvorfor er D-vitamin viktig?

D-vitamin er viktig av flere grunner. Vitaminet spiller en avgjørende rolle i kroppens evne til å absorbere kalsium, et mineral som er viktig for benhelse. Uten tilstrekkelig D-vitamin kan ikke kroppen absorbere kalsium effektivt, noe som kan føre til svekket benhelse og økt risiko for benskjørhet (osteoporose) og brudd. D-vitamin er også knyttet til immunsystemets funksjon. Det antas å spille en rolle i å regulere immunresponsen og beskytte kroppen mot infeksjoner og sykdommer. Mangel på D-vitamin har vært assosiert med økt risiko for infeksjoner og autoimmune sykdommer.

Gode kilder til D-vitamin

  • Fet fisk: Fisk som laks, ørret, makrell, sild og tunfisk er gode naturlige kilder til D-vitamin.
  • Egg: Egg, spesielt eggeplommer, inneholder også D-vitamin.
  • Berikede matvarer: Noen matvarer er beriket med D-vitamin, inkludert melk, juice, frokostblandinger og plantebaserte melkealternativer som soyamelk eller mandelmelk.
  • Sopp: Noen typer sopp, spesielt de som er utsatt for UV-lys, kan være en kilde til D-vitamin. Sopp som shiitake eller maitake inneholder naturlig D-vitamin.
  • Tilskudd: Hvis det er vanskelig å få nok D-vitamin gjennom kostholdet alene, kan tilskudd være et alternativ. Disse finnes i form av D3 (kolekalsiferol) eller D2 (ergokalsiferol).

Det er viktig å merke seg at mengden D-vitamin i matvarer kan variere avhengig av faktorer som fôr (for fisk og egg), tilberedningsmetoder og hvorvidt maten er beriket. For eksempel vil fisk fanget i havet generelt ha høyere nivåer av D-vitamin enn oppdrettsfisk.

Tegn på for lave nivåer av D-vitamin

Tegn på lave nivåer av D-vitamin, også kjent som D-vitaminmangel, kan variere fra person til person og kan være milde til alvorlige. Noen vanlige tegn og symptomer inkluderer:

  1. Tretthet og svakhet: D-vitaminmangel kan føre til generell tretthet og følelse av svakhet, selv etter tilstrekkelig søvn og hvile.
  2. Ben- og muskelsmerter: D-vitamin er avgjørende for benhelsen, og mangel på dette vitaminet kan føre til smerter i ben og muskler. Noen ganger kan disse smertene forveksles med fibromyalgi eller kronisk utmattelsessyndrom.
  3. Infeksjoner: D-vitamin spiller en viktig rolle i immunsystemets funksjon, og mangel på D-vitamin kan øke risikoen for hyppige infeksjoner, forkjølelse og influensa.
  4. Depresjon: Det er noen bevis for at lave nivåer av D-vitamin kan være assosiert med økt risiko for depresjon og andre psykiske helseproblemer. Personer med sesongavhengig affektiv lidelse (SAD) opplever ofte depressive symptomer om vinteren når sollys er begrenset, noe som kan skyldes lave nivåer av D-vitamin.

D-vitamin fra lav

SHIFT™ Naturlig-D3 er et D-vitamintilskudd som består av vitamin D fra viltvoksende lav som er naturlig rik på vitamin D3. Dette er en bærekraftig og naturlig kilde som også passer for veganere. En tablett inneholder hele 80 mcg vitamin D.

Lav er en spesiell planteart da den er en symbiotisk kombinasjon mellom sopp og alge. Noen spesielle typer lav inneholder høye nivåer av næringsstoffer, deriblant kolekalsiferol (D3). Det er en slik type lav med et høyt innhold av vitamin D som finnes i SHIFT™ Naturlig-D3. Laven som benyttes er fri for sprøytemidler, 100 % naturlig og bærekraftig. Råvaren heter Vitashine.

Artikler

Alle Produkter

Calm

AminoIron

CBD Magnesiumolje

Chaga
Curcumin
Defence
Fokus
HairGrow
Jod
Kalsium Extra
Ledd
Liquid Force
Liver Health
Mage
Magnesium
Magnesiumdråper
Magnesiumolje
Magnesiumpulver
Mann
Melatonin
Naturlig C
Naturlig D3
Omega-3
Reishi
Sink
Sleep Spray
Zym
Zym Melk & Gluten