Essensielle fettsyrer (EFAs) er fettsyrer som kroppen vår ikke kan produsere selv og derfor må hentes fra kostholdet. De to hovedtypene essensielle fettsyrer er omega-3 og omega-6. Disse fettsyrene spiller kritiske roller i kroppen, inkludert cellestruktur, hormonproduksjon, og de støtter hjerte- og hjernefunksjon.
Omega-3 fettsyrer, som finnes i fet fisk, linfrø og valnøtter, er kjent for å ha antiinflammatoriske egenskaper og er gunstige for hjertehelsen. Omega-6 fettsyrer, som finnes i solsikkeolje og maisolje, er viktige for hud- og hjernefunksjon.
Opprettholdelse av en balanse mellom omega-3 og omega-6 fettsyrer er nøkkelen, da ubalanser kan påvirke helsen negativt. Essensielle fettsyrer er en integrert del av et balansert kosthold og kan også tas som kosttilskudd for de som har vanskelig for å få tilstrekkelige mengder gjennom maten.