Ulike magnesiumformer i kosttilskudd

Kosttilskudd som inneholder magnesium, er et av de mest solgte kosttilskuddene på det norske markedet. I disse tilskuddene finnes ulike magnesiumformer. De ulike formene varierer i pris, i mengder som er tilsatt, hvor effektivt de blir tatt opp og utnyttet av kroppen, og hvor skånsomme de er for magen og fordøyelsen.

Magnesium er viktig for en rekke prosesser og funksjoner i kroppen vår, blant annet energimetabolisme, proteinsyntese, blodsukkerkontroll, fordøyelse, blodtrykk, immunforsvaret, nervesignaler, søvn, muskelfunksjon og mye mer. Ja, faktisk det meste i kroppen din, siden magnesium også er en ko-faktor for mer enn 300 enzymatiske reaksjoner som pågår konstant i kroppen (1-3). Det er derfor viktig å velge et magnesiumtilskudd med råvarer og funksjon, best tilpasset ditt behov.

Under beskrives de mest vanlige magnesiumformene i kosttilskudd:

Magnesium bisglysinat(-chelat). Kalles i noen tilfeller også magnesium glysinat.Er kelert eller chelert (bundet til) med aminosyren glycin. Gir meget god absorpsjon og biotilgjengelighet i kroppen, spaltes ikke i fordøyelsen og er derfor skånsom for magen. Denne formen for magnesium klassifiseres som organisk, og har ofte en høyere pris enn andre uorganiske magnesiumformer. Noen leverandører har bedre dokumentasjon på denne bindings- kelerings- formen enn andre, slik som feks Albion Minerals som benyttes i SHIFT™ Magnesium, og SHIFT™ Magnesiumpulver.

Les mer om bisglysinatene som benyttes i SHIFT-serien her 

Magnesiummalat er magnesium bundet til malic acid (eplesyre). Vist å ha god absorbsjon og biotilgjengelighet i kroppen, og skånsom for magen. Denne formen for magnesium klassifiseres som organisk, og har ofte en høyere pris enn andre uorganiske magnesiumformer. Studier har vist til positive effekter på blant annet muskler, og reduksjon av tretthet og utmattelse. Kan virke noe oppkvikkende. Denne formen for magnesium finnes i SHIFT Magnesium.

Magnesium i ionisk form. Her er magnesiumet ikke bundet til en aminosyre eller saltstoff, men finnes i ionisk form, noe som gjør at mineralet absorberes lett og er lett biotilgjengelig for kroppen. Varianten er også skånsom for magen. Kilden til Magnesium i ionisk form er ofte konsentrert saltvann. Konsentrert ørken-innsjøvann i SHIFT Magnesium og SHIFT Magnesiumdråper er eksempel på denne magnesiumformen.

Magnesiumklorid. Består av magnesium og klorid. Benyttes oftest på huden, skal være hurtigvirkende og kan være et alternativ for de som har problemer med fordøyelsen. Ved bruk på huden klassifiseres produktet som kosmetikk og ikke som et kosttilskudd. Kilden til magnesiumklorid er ofte havvann.

Denne formen for magnesium finnes i SHIFT MagnesiumOlje.

Magnesiumoksid. Består av magnesium og oksygen ioner. Denne formen er ikke bundet til en aminosyre og opptaket/biotilgjengeligheten beskrives som lav (ca 4 %) for denne formen, til tross for et høyt innhold av magnesium. Denne formen for magnesium klassifiseres som uorganisk, og har ofte en lav pris sammenliknet med andre organiske og mer biotilgjengelige organiske og kelerte magnesiumforbindelser. Magnesiumoksid virker på fordøyelsen og er lakserende, og kan gi magebesvær.

Magnesiumcitrat. Er kombinert magnesium og sitronsyre. Har en syrlig smak. Inneholder opp til 16 % magnesium, men opptaket er ofte lavere enn for kelerte magnesiumforbindelser. Magnesiumcitrat virker på fordøyelsen og er lakserende, og men mildere for magen enn magnesiumoksid.

Magnesiumkarbonat. Brukes oftest som syredempende middel, og ikke så vanlig i kosttilskudd. Kan inneholde 29-45 % magnesium.

Magnesiumtaurat. Kelert med aminosyren taurin. Taurin kan virke beroligende og ha positive effekter på hjerte og kar. Biotilgjengeligheten for magnesiumtaurat beskrives som god. En nyere magnesiumform og foreløpig sjeldent benyttet i kosttilskudd.

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26069819/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29093983/
  3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0065242315000943

POPULÆRE ARTIKLER