D vitamin – alt du trenger å vite

D vitamin omtales gjerne som solens vitamin, og er viktig for å både opprettholde et normalt immunforsvar og styrke skjelettet og benbygningen. Vitaminet bidrar også til å opprettholde normalt nivå av kalsium og fosfor. Dette er mineraler som er essensielle for skjelett og tenner. Det daglige inntaket er viktig, spesielt her i Norge hvor vi er eksponert for lite sollys store deler av året.

Hva gjør D vitamin i kroppen?

Studier viser at det er mange som har for lave nivåer av D vitamin. Det kan gjerne skyldes at det finnes få naturlige kilder til vitaminet i matvarer, så vi er avhengig av sollys for å opprettholde normale nivåer. Lave nivåer kan gå utover benvev, muskler og immunforsvar. Vitaminet bidrar blant annet til:

  • Immunforsvarets normale funksjon
  • Normal absorbsjon og utnyttelse av kalsium og fosfor
  • Normale kalsiumnivå i blodet
  • Vedlikehold av normale ben
  • Vedlikehold av normal muskelfunksjon
  • Vedlikehold av normale tenner
  • Celledelingsprosesser

Mangel kan gjøre at du føler deg slapp, trett og utmattet. Du har kanskje opplevd at du har mer energi, er med opplagt og er gladere om sommeren? Om sommeren er solen en veldig viktig kilde, og det er lite sollys som skal til for å fylle lagrene. Kun 15-20 minutter om dagen med sol på ansikt og armer er tilstrekkelig. Om vinteren, når solen står lavt, får vi ikke nok fra sollys her i Norge. Da kan det ofte være nødvendig med et ekstra tilskudd.

Kilder til D vitamin

Det er få matvarer som inneholder det viktige vitaminet, men de viktigste kildene er fet fisk, rogn og fiskelever. Andre kilder kan være margarin og ekstra lett melk der vitamin D er tilsatt. Er du vegetarianer, kan du få en liten mengde gjennom matvarer som er tilsatt vitamin D, som varianter av havremelk og soyamelk. Helsedirektoratet sier at dette mest sannsynlig ikke er nok og at et kosttilskudd kan tas for å bidra til å opprettholde normale nivåer.

SHIFT™ Naturlig-D3

SHIFT™ Naturlig-D3 er utvunnet fra en type viltvoksende og bærekraftig lav og er dermed egnet for veganere og vegetarianere. Noen spesielle typer lav inneholder høye nivåer av næringsstoffer, deriblant kolekalsiferol også kalt vitamin-D. Det er slik type lav med et høyt innhold av vitamin-D som finnes i SHIFT™ Naturlig-D3.

Artikler