SHIFT™ Naturlig-D3

100 tabletter

SuperNaturlig-D3 et naturlig og vegansk tilskudd av vitamin-D3. Vitaminet er utvunnet fra en type viltvoksende lav. D- vitamin fra denne kilden er fri for rester av kjemiske midler, og er i tillegg 100% bærekraftig. Tas lett opp i kroppen og er et ypperlig alternativ også for vegetarianere og veganere. Vitamin D er viktig for mange prosesser i kroppen, blant annet for immunforsvaret.

Nødvendig for kroppen

D-vitamin er viktig for at kroppen skal fungere optimalt. Kroppen kan lage D-vitamin selv hvis den får tilstrekkelig med sollys. De aller fleste er imidlertid avhengig av å få i seg dette vitaminet gjennom kosten eller i form av tilskudd.

D-vitamin er helt nødvendig for at kroppen skal nyttiggjøre seg av kalsiumet i kosten på en best mulig måte. Kroppen trenger kalsium til viktige funksjoner i blodet og ikke minst for å gjøre benbygningen sterk og fast. Et lavt nivå av vitamin D i blodet kobles stadig til flere sykdommer og plager. Et tilstrekkelig inntak av vitamin D kan forebygge eller lindre dette.

Rett fra naturen

SuperNaturlig-D3 er et helt nytt D-3 vitamin fra en unik vegetabilsk kilde, nemlig lav. Dette er i seg selv ganske sensasjonelt da vitamin D-3 vanligvis kun finnes i fisk, skalldyr og andre animalske kilder. Normalen er at vegetabilske kilder inneholder vitamin D-2, som har vist seg å ha en mildere effekt enn D-3.

Hva er så forskjellen?

For at du bedre skal forstå forskjellen mellom SuperNaturlig-D3 og tradisjonelle vitamin D-3 tilskudd, vil vi også forklare hvordan man fremstiller tradisjonell vitamin D-3. Begge typer defineres for øvrig som kolekalsiferol.
Vanlig vitamin D-3 fremstilles industrielt ved at man ekstraherer kolesterol fra fett og voks som er reststoffer etter at man har rengjort saueull etter klipping. Deretter går kolesterolet gjennom en kjemisk prosess i fire faser for å lage 7-dehydrocholesterol som er likt det man finner i huden til en rekke forskjellige dyr. Til slutt belyses 7-dehydrocholesterolet med et kraftig ultrafiolett lys. Gjennom denne prosessen dannes også noen uønskede isomer som fjernes, eller renses vekk fra det ferdige produktet. Man har nå fremstilt en deig- lignende masse som inneholder store mengder vitamin D-3 (kolekalsiferol).
Det er denne råvaren som benyttes i tradisjonelle vitamin D-3 tilskudd. Enkelte produsenter kaller dette naturlig vitamin D-3 fordi man ser det slik at det er fremstilt av lanolin. Dette standpunktet vil nok for de som kjenner produksjonsprosessen fremstå som ganske absurd.

Naturlig versus syntetisk? 

Med SHIFT™ serien ønsker vi så langt det er mulig å tilby naturlige vitaminer. Men, er det bedre, og hva er den store forskjellen?

La oss svare på det siste først: Syntetiske vitaminer er vanligvis rene isolerte molekyler som er kjemisk fremstilte kopier av det naturlige molekylet som er funnet i naturen. Naturlige vitaminer er laget av naturen og ekstraheres fra spiselige bær, frukt, planter og sopp med mer. Av den totale mengden ekstrahert materiale, vil kun en begrenset del være det aktive vitaminet. Resten vil være andre naturlige stoffer fra den opprinnelige kilden. Vitaminene kommer altså i følge med andre naturlige substanser som kroppen vil gjenkjenne som mat. Disse stoffene vil ofte komplementere og forsterke virkningen.

Mennesket har utviklet seg i takt med naturen gjennom millioner av år. Dette gjelder også vår organisme som har lært seg å gjenkjenne de ulike næringsstoffene i maten. Kroppen vår er fininnstilt og klar for opptak av alle de ulike næringsstoffene fra maten vi spiser. Fordi kroppen er vant til å jobbe med opptak av flere næringsstoffer samtidig, vil ofte kompletterende stoffer styrke opptaket og virkningen av hverandre. Syntetiske vitaminer er isolerte molekyler som ikke finnes i vår naturlige føde. Vi erkjenner at de har en virkning, men ut fra ovennevnte betraktning mener vi naturlig er best – naturligvis!

D-vitaminmangel

Studier at minst 40% av den voksne befolkningen i Norge har vitamin D-nivåer i blodet som er lavere enn det som er ønskelig. Andelen små barn med vitamin D mangel er også økende. Mangel på vitamin D medfører at tarmen suger opp for lite av kostens kalsium. Ettersom kalsiums oppgaver i blodet alltid blir prioritert når tilgangen er for liten, blir det lagret for lite kalsium i benbygningen. Dette medfører at den blir myk og eventuelt deformert eller sprø. Hos barn kalles tilstanden Rakitt, mens hos voksne omtales den som osteomalasi.

Hvem er mest utsatt for vitamin D mangel? 

  • Personer som ikke spiser fet fisk, rogn, lever eller tar tran regelmessig.
  • Personer med mørk hudfarge fordi sollyset i Norge ikke er sterkt nok til at de kan lage vitamin D i huden.
  • Personer som dekker til huden med klær, slør eller som av andre grunner ikke får tilgang på sollys og dermed ikke kan lage vitamin D i huden.
  • Gravide og ammende – disse har høyere behov enn andre.
  • Vegetarianere – fordi de beste vitamin D kildene er animalske.
  • Alle som spiser lite – slankere, slankeopererte, anorektikere, bulimikere og personer som ikke er i stand til å få i seg det de trenger av mat selv.

Gode kilder til vitamin D 

I kostholdet vårt får du mesteparten av D vitamin fra kilder som fet fisk tilsvarende sild, sardiner, makrell, kveite, laks og ørret. Dessuten er skalldyr som reker, kamskjell og østers gode kilder. Det er også mye D vitamin i lever og rogn fra torsk. Videre kan egg, da særlig eggeplommen, være en god kilde.

Så må vi jo ikke glemme tran som de norske myndighetene mener er en god kilde til vitamin D. Det verken myndighetene eller produsentene forteller oss, er at alle D vitaminene i tran ødelegges under produksjonen, og at det så tilsettes syntetiske D vitaminer i det ferdig rensede produktet.

Produktinformasjon og bruk

Anbefalt daglig dosering: 1 tablett

Innhold pr. tablett: % referanseverdi
Vitamin-D3: 80 μg 800 %

INGREDIENSER

Fortykningsmiddel (cellulose), antiklumpemiddel (di-kalsiumfosfat), fortykningsmiddel (kryssbundet natriumkarboksymetylcellulose), naturlig vitamin-D3
(kolekalciferol), medium kjedede triglyserider fra kokosnøtt, overflatebehandlingsmiddel (hydroksypropylmetylcellulose).

Kosttilskudd bør ikke brukes som erstatning for en variert kost og en sunn livsstil.