Historien om C-vitamin.

Goat

Det handler om C-vitamin, og hvor dette viktige vitaminet kommer fra.

Vi mennesker må tilføre kroppen c-vitamin gjennom mat eller kosttilskudd.

En geit derimot, kan produsere cirka 13000 mg C-vitamin i løpet av en dag. Det er mye med tanke på at en tablett råsterk SuperNaturlig-C inneholder 200 mg. Ikke nok med det – blir geita stresset, vil den øke produksjonen av C-vitamin betraktelig.

Så hvorfor er det slik at en geit kan produsere C-vitamin, og ikke vi mennesker?
Det vet vi faktisk ikke. Men, det vi vet, er at det er påvist at vi en eller annen gang for lenge siden kunne produsere C-vitamin selv. Det er rett og slett en evne vi har mistet på veien, dessverre.

Hva er historien bak C-vitamin?

For deg er kanskje C-vitamin bare et vitamin du kjøper for å forebygge forkjølelse. C-vitamin har en historie, og er faktisk det første vitaminet i historien som vi kjenner til.

Det var en gang…

For flere hundre år siden tok sykdommen skjørbuk livet av hundrevis av sjømenn som følge av lange sjøreiser og ensidig kosthold om bord. Sykdommen medførte smertefulle blødninger, dårlig appetitt, vekttap og tretthet. Skipslegene hadde ingen effektiv kur, og en rekke behandlinger og tiltak ble forsøkt uten hell.

Sitrus ble redningen

I 1747 gjennomførte den skotske marinelegen James Lind et eksperiment som gikk ut på å gi sjømenn sitroner og appelsiner. Etter et par dager kunne de se virkningen av frukten, og de syke ble friske igjen. Dessverre skjedde det svært lite etter denne viktige oppdagelsen. Sitrus var ikke bare dyrt, men tok også mye plass om bord. Sitroner ble derfor kokt ned til juice, gjerne i kobberkjeler som fjernet det meste av C-vitaminene i juicen. Det var faktisk ikke før i 1795 at limejuice ble en daglig kost for de fleste sjømenn.

Poteten ble redningen

I Norge var også skjørbuk et problem for sjømenn på arktiske og antarktiske ekspedisjoner. Antall tilfeller var størst sent på vinteren da tilgangen på frukt og grønnsaker var liten. Den økende bruken av potet i kostholdet mot slutten av 1700-tallet, løste heldigvis mye av problemet.

Selv om de nå visste at sitroner forebygget skjørbuk, visste de ikke hvilket stoff i sitronen som var så viktig eller hvordan alt hang sammen.

”Nei skjørbuk”

Det var to norske leger som i 1907 viste at skjørbuk var en kostholdssykdom. De startet med å gi marsvin en diett uten noe som helst c-vitamin, noe som resulterte i at dyrene fremprovoserte skjørbuk. Når marsvinene fikk tilbake
c-vitamin i maten, forsvant sykdommen.

Senere startet et Ungarsk forskerteam i 1928 arbeidet med å finne den mystiske enkeltfaktoren som kunne forhindre skjørbuk. De klarte å isolere en kjemisk substans fra adrenalinkjertelen hos dyr, og fant til slutt svaret de hadde lett etter lenge. Sammen med en kjemiker, klarte teamet å utvinne en klar kjemisk identifikasjon fra paprika. Det ble bestemt at dette stoffet skulle hete askorbinsyre og at det helt klart hadde en forebyggende effekt på skjørbuk. Navnet har sin opprinnelse fra latin og betyr ”nei skjørbuk”.

I dag produseres over 80% av verdens askorbinsyre i Kina.

Naturlig eller syntetisk – hva vil du ha?

Det er ikke rart om du tror at all C-vitamin er naturlig. Ulike produsenter bruker bilder av frukt og bær på etiketten, men det er rett og slett en bløff. Disse produktene inneholder ofte syntetisk fremstilt askorbinsyre. Altså, en helt ubetydelig mengde naturlig C-vitamin.

Så hva er forskjellen?

Et naturlig C-vitamin kommer fra mat, og et syntetisk C-vitamin er et resultat av en kjemisk prosess.

C-vitamin laget av naturen

Naturlig C-vitamin har eksistert siden tidenes morgen, for det meste i frukt, bær og grønnsaker. I naturlige C-vitaminer, finner du også andre naturlige næringsstoffer som virker styrkende på hjertet og lunger. Frukten Amalika, også kalt indiske stikkelsbær, er mye brukt i den indiske medisinske Ayurvedic tradisjonen, og kjent for å motvirke stress samtidig som den virker styrkende på kroppens organer. Videre har også stikkelsbærene en god effekt på fordøyelsen.

Hvorfor mener vi at naturlig er best?

Mennesket har utviklet seg i takt med naturen gjennom millioner av år. Dette gjelder også vår organisme som har lært seg å gjenkjenne de ulike næringsstoffene i maten vi spiser. Kroppen vår er fininnstilt og klar for opptak av alle de ulike næringsstoffene fra kostholdet vårt. Fordi kroppen er vant til å jobbe med opptak av flere næringsstoffer samtidig, vil ofte kompletterende stoffer forsterke opptaket og virkningen av hverandre. SuperNaturlig-C gir den 100% naturlig næring hvor du får et konsentrert måltid med C-vitaminer i tillegg til Bioflavonoider, antioksidanter og antocyaner. Sammensetningen av disse næringsstoffene øker opptaket av C-vitaminet som finnes i SuperNaturlig-C.

Det er derfor vi mener at naturlig er best – rett og slett fordi naturen vet best, og er best.

POPULÆRE ARTIKLER